UMETNA INTELIGENCA V ZDRAVSTVU


Manica Barborič

UVOD

Umetna inteligenca (UI) se pogosto uporablja v medicini in medicinskih znanostih. Pomaga pri odkrivanju in razvoju zdravil, diagnosticiranju bolnikov in izboljšuje komunikacijo med bolnikom in zdravnikom s prepisovanjem medicinskih dokumentov (npr. recepti) in zdravljenjem na daljavo. Nedavno so računalniški algoritmi dosegli natančnost, ki je enaka natančnosti človeških strokovnjakov v medicini. Predstavila bom vpliv, delovanje in prednosti ter slabosti, ki jih UI povzroča v medicini.

RAZPRAVA

UI ne bo nadomestila zdravnikov, lahko pa jim je v veliko pomoč in jim omogoča sprejem hitrejših in natančnih odločitev. Pomagala bo povečati produktivnost in razpoložljivost zdravstva in zdravstvenih delavcev, z načini:
• Takojšnje ugotavljanje zasedenih in iskanje razpoložljivih zdravnikov
• Iskanje po več sistemih in razporejanje po različnih bolnišnicah
• Odgovarjanje na vprašanja o razpoložljivosti zdravil in alternativnih zdravilih
• Pomoč zdravnikom pri iskanju dokumentov, protokolov, orodij
• Analiza podatkov iz elektronskih zdravstvenih kartotek
• Analiza slik in podatkov
• Podatkovno vodenje in posodabljanje zdravstvenih kartotek
Zmanjša lahko čas raziskovanja s takojšnjim nudenjem ključnih podatkov in načinov zdravljenja zdravnikom.

Slika št. 1: Copilot. 2024. Zdravnik postavlja diagnozo s pomočjo UI


Pri diagnosticiranju so bili doseženi že veliki napredki. V dermatologiji so podjetja uporabila klinične slike za razvoj modelov, ki zdravnikom pomagajo pri diagnosticiranju kožnega raka, luskavice in ostalih kožnih sprememb. Model so usposobili tako, da razvršča slike v 2 kategoriji: keratinocitni karcinom ali seboroična keratoza. Rezultati kažejo, da je UI dosegla enako natančnost kot 21 dermatologov in, da je UI sposobna razvrščati kožne rake na ravni usposobljenega dermatologa, ki za usposabljanje rabi več let, model UI pa občutno manj. UI lahko tudi prepreči možnosti za človeške napake in zmanjša neučinkovitosti.

Veliko je že doseženega tudi na področju napovedovanja diagnoz z UI:
• Avtomatsko razvrščanje bolezni (diagnosticiranje bolnikov v krajšem času).
• Služi kot drugo mnenje strokovnjakov
• Odkriva bolezni v zgodnjih fazah (ker lahko preuči slike na granularni ravni – zdravnik ne more)
• Zgodaj odkriva bolezni in nadzoruje nalezljive bolezni

Uporaba UI bi lahko pacienta pripeljala od začetka do konca zdravljenja:

  1. Dostop do zdravstvene aplikacije
  2. Diagnostika
  3. Zdravljenje in spremljanje pacienta na daljavo
  4. Ozdravitev in oskrba po odpustu pacienta

Pri odkrivanju zdravil z UI se podjetja že posvečajo uporabi algoritmov strojnega učenja za analizo človekovih genomskih podatkov in prepoznavanju zdravil za boj proti nevrološkim boleznim (Parkinsonova, Alzheimerjeva in ALS), ki je tudi cenejše. Odkrivanje zdravil je najdaljši in najdražji del razvoja zdravil. UI bi zmanjšala stroške z ustvarjanjem boljših zasnov in novih kombinacij zdravil ter omogočila lažje zbiranje pomembnih podatkov pri nastajanju zdravil.

Slika št. 2: Copilot. 2024. Pomoč UI v odkrivanju zdravil


UI se že uporablja pri medicinskem slikanju, za analizo računalniške tomografije, rentgenskih žarkov, magnetne resonance in drugih slik za ugotovitve, ki bi jih zdravnik lahko spregledal. Raziskave so pokazale, da je UI pri odkrivanju znakov raka dojk in drugih stanj enako učinkovita kot človeški radiologi. Lahko tudi zazna vitalne dele bolnikove zgodovine in predstavi ustrezne slike.

Slika št. 3: Copilot. 2024. Zdravnik preučuje simptome z UI


Uporabljali pa bi jo lahko tudi pri nenehnem opazovanju znakov bolnikov na intenzivni negi in opozarjanje zdravnikov ob povečanju tveganj. Medicinske naprave lahko sledijo znakom pacienta, vendar lahko UI zbira podatke iz teh naprav in išče bolj zapletena stanja kot je npr. sepsa. Ker UI ne potrebuje spanja, lahko pacientu sproti nenehno nudi priporočila za njegovo trenutno stanje. Zagotavljala bi lahko tudi nenehen dostop do bolnikovih morebitnih vprašanj.

Slika št. 4: Copilot. 2024. UI spremlja stanje pacientov na intenzivni negi

UI lahko pripomore k zmanjšanju stroškov v zdravstveni industriji z zmanjšanjem napak pri zdravilih, virtualno zdravstveno pomočjo, preprečevanjem goljufij in s podporo hitrejšim administrativnim potekom dela.

ZAKLJUČEK

Kljub nešteto prednostim UI, pa obstajajo težave kot so: razpoložljivost in zasebnost podatkov pacienta, ustrezna uporaba UI, pristranskost uporabljenih podatkov in izbira modela UI.
Raziskave kažejo, da je UI v diagnozah, prepoznavanju znakov bolezni in analiziranju slik enako dobra kot zdravniki. Pospeši lahko napredek v medicini, omogoči diagnosticiranje in zdravljenje bolezni, in prihrani čas. Mislim, da je sodelovanje UI in ljudi v medicini odgovor na krizo v zdravstvu, zaradi manjke zdravnikov in hitre rasti prebivalstva. Čeprav obstajajo možnosti napak, pristranskosti in zlorabe menim, da ima UI več prednosti, kot slabosti v zdravstvu. Če se bomo o njej učili, jo razumeli in znali uporabljati, nam bo v veliko pomoč.

Pri pisanju seminarske naloge sem si pri iskanju virov in izdelavi slik pomagala z UI, z Microsoftovim Copilotom.

Viri

Slikovni viri: Slikovne vire sem oblikovala s pomočjo UI.
• Slika št. 1: Zdravnik postavlja diagnozo s pomočjo UI. [online]. 2024. Dostopno na spletnem naslovu: https://copilot.microsoft.com/.
• Slika št. 2: Pomoč UI v odkrivanju zdravil. [online]. 2024. Dostopno na spletnem naslovu: https://copilot.microsoft.com/.
• Slika št. 3: Zdravnik preučuje simptome z UI. [online]. 2024. Dostopno na spletnem naslovu: https://copilot.microsoft.com/.
• Slika št. 4: UI spremlja stanje pacientov na intenzivni negi. [online]. 2024. Dostopno na spletnem naslovu: https://copilot.microsoft.com/.
Besedilni viri:
• Patient-first health with generative AI: Reshaping the care experience. 2024. ZS. [Citirano; 20.1.2024; 16.32]. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.zs.com/insights/patient-first-health-generative-ai-reshaping-care-experience.
• DERMATOL J., Indian. 2020. Artificial Intelligence: How is It Changing Medical Sciences and Its Future? [online]. PubMed Central. Sep-Oct, 65(5), 365-370. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7640807/.
• Uporaba umetne inteligence v zdravstvu. Synlab. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.synlab.si/novice/skrb-za-zdravje/uporaba-umetne-inteligence-v-zdravstvu.
• What is artificial intelligence in medicine?: How is artificial intelligence used in medicine? IBM. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.ibm.com/topics/artificial-intelligence-medicine.
• MOČNIK, Sara, DINEVSKI, Dejan, GREGORIČ KUMPERŠČAK, Hojka. 2022. Uporaba umetne inteligence za diagnosticiranje in zdravljenje oseb z mejno osebnostno motnjo. Informatica Medica Slovenica. [online]. 2022, 27(1-2), 27-32. Dostopno na spletnem naslovu: https://ims.mf.uni-lj.si/ims_archive/27/IMS-2022-1-2_4.pdf.
• Boosting healthcare capacity with AI: Prescribing AI to mend healthcare. 2024. World economic forum. [Citirano; 20.1.2024; 18.58]. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.weforum.org/agenda/2024/01/ai-in-healthcare-could-bridge-a-significant-capacity-gap/.
• Risks and remedies for artificial intelligence in health care: Risks and challenges. 2019. Brookings. [Citirano; 20.1.2024; 19.20]. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.brookings.edu/articles/risks-and-remedies-for-artificial-intelligence-in-health-care/.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja